Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Magyarországi szálláshelyek fórumon
részletek »

Magyarországi szálláshelyek fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Magyarországi szálláshelyek fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: szallashelyek.tlap.hu » Magyarországi szálláshelyek fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Rent Budapest2011.01.18. 17:45 | Válaszolok | #35341
Rent Budapest

www.rent-budapest.com INGYENES HIRDETÉSI PORTÁL

Hirdesse kiadó lakását, apartmanját a www.rent-budapest.com weboldalon, ahol hazai és külföldi vendégek egyaránt rátalálhatnak Önre. INGYENES ÉS GYORS REGISZTRÁCIÓ!

Demeter Sándor Attila2010.06.26. 14:34 | Válaszolok | #19391
Demeter Sándor Attila

Szálláshelyek - mindenkinek! Itt a nyár keress vagy ajánlj szállást!

Demeter Sándor Attila2010.05.31. 08:34 | Válaszolok | #18039
Demeter Sándor Attila

Hírek

Katonai emlékhely kialakítására kerül sor idén Pünkösdkor!

A Gyimesek vidéke mindig a hadak útja volt. Évszázadokon át török- és tatárbetörések pusztítottak itt, de Károly Róbert erre ment Moldvát megfenyíteni. A XX. században az I. és a II. világháború harcai hagytak nyomot az ezeréves határ szorosaiban és hágóin. A II. világháborúban, 1944. augusztus 28. és szeptember 20. között, a román átállás után, Sebő Ödön, az akkor 24 esztendős főhadnagy, az addigra utánpótlás nélkül hagyott 32. határvadász zászlóalj parancsnoka katonáival hősies helytállással védte a szorost. Három hétig feltartóztatta a könnyű átvonulásra számító szovjet hadsereget olyan eredményesen, hogy csak kerülő utakon jutottak be Erdélybe. Miután román segítséggel bekerítették a szorosban harcoló, utolsó magyar csapatot, Sebő Ödön a bekerítésből kitörve, utóvédharcokat folytatva hátráltak nyugat felé. Ennek az időszaknak állít emléket Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj címmel megjelent emlékezése, melyet a Budakeszi Kultúra Alapítvány újra megjelentetett.

A hegygerincek lövészárkokkal, tankállásokkal bordázottak, melyek révén az ezeréves határ vonala pontosan nyomon követhető. A Békás-szoros, a Gyimesi-szoros, az Úz-völgye, az Ojtozi-szoros határvidékén több mint hétezer ember esett el a harcokban. A golyózáporban néha csak arra volt lehetőség és idő, hogy a lövészárokba fektessék a halottakat és egy kis földet terítsenek rájuk. Ezeken a helyeken sokszor még ma is csontokat mos ki az eső. A helybéliek még tudják, hol maradtak temetetlen holttestek, jelöletlen tömegsírok. Amikor Holló József altábornagytól, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójától megtudta az alapítvány és rajtuk keresztül a gyimesbükkiek, hogy tavaly ősszel Magyarország hadisír gondozási egyezményt írt alá Romániával, a hír nagy lökést adott az eseményeknek. A gyimesbükkiek rövid idő alatt több mint háromszáz elesett katonának a nevét nyomozták ki, tömegsíroknak a helyére derült fény a helybéliek emlékezetéből, akik évtizedeken át őrizték ezeket a titkokat, de beszélni nem mertek róla. Az utolsó pillanat ezeket a nyomokat felderíteni, hiszen még élnek olyanok, akik a harcokban maguk is részt vettek. A szovjet és román elesetteknek a szorosban már állítottak emlékművet, a vasúti őrházzal szemben, a Tatros túloldalán, de a magyar áldozatoknak nincs helye, ahol egy fohász elhangozhatna értük.

Ennek a helyzetnek a megváltoztatására fogtak össze ismét gyimesbükkiek és a Budakeszi Kultúra Alapítvány, hogy a római katolikus egyházközség területén, a tavaly felújított kontumáci kápolna melletti romok felhasználásával egy katonai emlékhelyet alakítsanak ki, ahol az itt elesett vagy ide valósi áldozatok neveit, az 1848-as forradalom, az I. és a II. világháború, az 1956-os és az 1989-es forradalmak hőseinek és áldozatainak emlékét márványtáblára vésve őriznék meg az utókornak. Egy térképen pedig koordinátákkal tüntetik fel a felkutatott és kereszttel megjelölt sírokat.

Esküvői helyszínek magazin hírek
Hihetetlen esküvői helyszínek
Hihetetlen esküvői helyszínek Jobb, ha a leendő örömszülők felkészülnek rá: nincs az az összeg, amit el ne lehetne költeni esküvőre. Az egymás sarkát taposó rendezvényszervezők ugyanis nem ismernek lehetetlent. Ma már lehet érkezni a ceremóniára limuzinnal, hintóval, repülővel, helikopterrel, ejtőernyővel, hőlégballonnal, hajóval, motorcsónakkal, vízisível, sível, villamossal....
Esküvő helyszín a mesebeli Kerekerdő közepén
Esküvő helyszín a mesebeli Kerekerdő... Ahol többet kap, mint gondolná… Különleges pillanatokhoz…Mindent a...
A legromantikusabb esküvői helyszínek
A legromantikusabb esküvői helyszínek Az esküvő megszervezésének egyik legfontosabb momentuma a tökéletes helyszín...
tlap.hu2010.03.05. 11:40 | Válaszolok | #13488
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) szallashelyek.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü